På svenska In English

Leksaker är säkra produkter

Gång på gång nås vi av oroliga utspel om gifter i leksaker. Förskolor runt om i Sverige ska ”gift-saneras”. Det är naturligtvis bra.
Vem kan säga emot att barnen ska ha en giftfri miljö? Och säkert kan mycket göras för att minimera våra barns exponering för
giftiga kemikalier. Men att i samma andetag peka på leksaker som ett stort problemområde leder fel.

Leksaker har en ny och mycket sträng lagstiftning som förbjuder giftiga ämnen och minimerar risker för att barn ska ta skada av produkterna. Nya, lagliga leksaker är helt enkelt kemiskt säkra produkter. Och riskerna med att leka med dessa är minimerade så långt det rimligt är möjligt.

Plast lyfts ofta fram som ett problematiskt material i dessa sammanhang. Och ofta är det då mjukgörarna (ftalater) som man åsyftar. Sanningen är dock den att de farliga ftalaterna har varit förbjudna i leksaker sedan 1999. Och när ny forskning finner andra kemiska ämnen som visar sig vara problematiska, så tillförs de till listan över det som är förbjudet eller begränsat. Få konsumenter och journalister inser hur stränga reglerna för leksaker faktiskt är: t.ex. en plastsked som barn låtsasmatar sin docka med är hårdare reglerad än en riktig plastsked som ett barn använder när det äter!

Det kan absolut vara en bra idé att se över miljön på förskolor och i andra offentliga miljöer, och även i våra svenska hem.
Men uppmaningar om att kasta alla leksaker och barnartiklar inköpta före 2007 verkar taget ur luften. Att däremot kasta ut saker som inte är leksaker kan vara en god idé. Gamla mobiltelefoner och andra produkter som inte är avsedda för småbarn, bör ju heller inte vara i deras dagliga miljö. Också golv, väggar, målarfärg, föremål som kommer i kontakt med mat och dryck, samt annan inre miljö kan behöva gås igenom. En viktig faktor är också städning, då mycket av problemen finns i dammet inomhus.

Ett exempel på problem på förskolorna som lyfts fram gäller pärlplattor. Mediebilden av denna vanliga produkt är att pärlorna inte är giftiga i sig, men att om man stryker dom så uppstår giftig ånga. Troligen är detta något som hänger kvar från 70-talet då det var PVC i pärlorna. Idag rekommenderas att pärlorna sätts på lim-ark, men om man ändå vill stryka så bör det göras under köksfläkten för att få bort den ättikssyrliga lukten som i och för sig inte är farlig. Men det finns många andra exempel där föräldrar och personal görs oroliga i onödan.

Sedan är det ett faktum att det finns leksaker och barnartiklar som inte håller måttet. Och det beror på att mindre nogräknade och ljusskygga företag väljer att importera billiga, olagliga produkter. Men dessa kommer man inte åt via hårdare lagstiftning, utan via bättre marknadskontroll av myndigheterna. Något vi från branschens stöttar helhjärtat. Vi vill också sanera, och då framförallt marknaden från skumma företag och olagliga produkter. Vi är dock tveksamma till att det kan vara miljömässigt sunt att slänga alla plastleksaker på en förskola baserat på att man i marknadskontroller av nya leksaker har funnit enstaka exemplar som inte uppfyller lagkraven.

Denna text är från Lek- och Babybranschen 2015. De arbetar för en sund utveckling av branschen, både ur ett ekonomiskt och etiskt perspektiv.

Material & Säkerhet - dockor

Krabat & Co har flera olika dockleverantörer. Alla våra leverantörer är väletablerade och seriösa företag som uppfyller de strikta krav som EU satt upp för leksaker i Leksaksdirektivet (2009/48/EG) i dess direktiv EN71- 1/2/3 som rör leksakers mekaniska och fysikaliska egenskaper, brännbarhet och migrering av vissa grundämnen (vilka skärptes ytterligare i juni 2013).

Dockorna uppfyller även kraven i REACH som är en förordning för Europeiska unionen, som antagits för att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön från risker som kan förorsakas av kemikalier.

Alla dockor är testade på ackrediterade laboratorium och Krabat & Co har tillgång till alla tester.

Vilket material är dockan tillverkad i?
Alla våra dockors hårda delar är gjorda i plast utom de dockor som kommer från Petit Chose som är tillverkade i rågummi.

Om dockan i gjord i plast så är plasten gjord i vinyl/PVC. Vinyl är den plast som lämpar sig bäst för att uppfylla kraven i direktivet EN71-1 som rör dockan fysikaliska egenskaper. ( Med fysikaliska egenskaper menas att materialet inte får vara skadligt eller kunna förändras och bli skadligt för konsumenten).

Om kroppen är stoppad är tyget bomull, förutom på baddockorna där tyget är gjort av nylon. Dockornas stoppning är gjord i polyester och om dockan har hår så är håret gjort i nylon.

De dockor som kommer från Angela Sutter, Petit Chose och The Doll Factory är oparfymerade. De dockor som heter Bäbis, Unge, Stora syster och baddocka från Paola Reina tillverkas särskilt åt Krabat utan parfym. Det är annars väldigt vanligt att plast till dockor är parfymerad och eftersom våra oparfymerade dockor ibland förvaras tillsammans med parfymerade dockor hos tillverkaren innan frakt, kan det vara så att våra dockor har en svag doft av vanilj när de först packas upp, men den försvinner efter ett litet tag.

Docktillverkarens namn finns tryckt i dockans nacke.
Dockorna är CE-märkta, CE-märket garanterar att dockan uppfyller kraven i Leksaksdirektivet.
Dockorna innehåller inga otillåtna ftalater.
Dockorna innehåller ingen bisfenol.
Det mjukgörande ämne som används i dockor från Paola Reina heter Hexamoll® DINCH.
Det mjukgörande ämne som används i dockorna från Angela Sutter heter Hexamoll® DINCH och Eastman 168™.
Det mjukgörande ämne som används i dockorna från The Doll factory heter Hexamoll® DINCH.

Skötselråd
Dockor som har mjuk stoppad kropp:

Handtvätt eller maskintvätt 30 grader, använd tvättpåse vid maskintvätt. Om dockan har hår sköts det genom att kammas igenom innan det börjar tova sig och om det känns smutsigt tvättas med schampo och balsam sköljs ut nogsamt och kammas igenom innan håret torkat. Dockans kropp och hår ska vara helt torr innan den ges tillbaka till barnet. Kontrollera med jämna mellanrum att alla sömmar på dockan är hela så att barnet inte kan ta ut stoppningen.

Dockor som har kropp där alla delar är hårda:

Yt-tvätt. Torka av dockan med en våt trasa med lite mild tvål och torka därefter flera gånger med en trasa ordentligt genomsköljd med rent vatten. Se noga till att inga rengöringsprodukter finns kvar på kroppen.

Åldersgräns för dockor
Flera av våra dockor har märkning + tre år. Om dockan har en 3+ märkning så kan anledningen till det vara att dockan har testats med kläder på eller att dockan har långt hår. Dockläder har ofta smådelar som hyskor och knappar som kan orsaka kvävningsrisk, ett långt dockhår kan också orsaka kvävningsrisk. Krabat köper många dockor oklädda som testats med kläder på.

Ekologiskt och återvunnet

Vi på Krabat & Co bryr oss mycket om vår planet och strävar efter att våra barn ska leka med saker som är av hög kvalitet, håller länge och är självklart giftfria. Vi värnar också om att produkterna har producerats och fraktats under schyssta förhållanden.

Leksaker som säljs inom EU är väldigt hårt reglerade och kontrollerade. Allt vi säljer på Krabat uppfyller detta hårda regelverk. Vi uppfyller EUs leksaksdirektiv (2009/48/EG) och standard EN 71-1-2-3.

Det har varit ökat intresse för ekologiska leksaker och produkter tillverkade av återvunna material, så vi på Krabat försöker att tillverka själva och hitta leverantörer som kan fylla dessa krav.

Se alla våra ekologiska och återvunna produkter här!